FAQ

In de loop der tijd hebben wij veel vragen gekregen over ons bedrijf en over de ballonvaarten welke wij verzorgen. Hieronder staan deze vragen – tesamen met de antwoorden erop – samengevat:

Welke referenties kunt u voorleggen?

Tijdens de vele jaren dat wij actief zijn in de ballonvaart heeft Ballonvaren Zeeland al vele duizenden mensen laten genieten van onze uiterst verzorgde ballonarrangementen. Bekijk de Referentiepagina.

Ben ik verzekerd?

Ja, u bent goed verzekerd. Wij hebben gekozen voor een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering van het type ‘combined single limit’. Deze polis biedt u een betere dekking dan de wettelijk verplichte minimumvoorwaarden. Ook in deze materie bieden wij u kwaliteit!

Mag ik roken?

Neen! Noch op het opstijgterrein, noch tijdens de vaart mag er gerookt worden. Onze gasflessen met vloeibaar propaan zijn nooit ver weg. Na de vaart kunt u ver genoeg weg van onze ballonnen roken.

Hoe lang duurt alles?

U moet rekenen dat een ballonarrangement bij Ballonvaren Zeeland gemiddeld 3 uur duurt. Wij geven u de garantie dat u minimum 1 uur in de lucht bent. Wij besteden veel aandacht aan de afwerking van een ballonarrangement. Ook de afstand die de ballon aflegt of een autosnelweg in de buurt van het landingsterrein kan een rol spelen.

Hoe geraak ik na de landing terug?

Bij Ballonvaren Zeeland bent u niet verplicht zelf voor vervoer te zorgen. Wij kunnen u, indien u dat wenst, gratis terugbrengen met onze voertuigen. Natuurlijk zijn vrienden en familieleden van harte welkom om u uit te wuiven en de ballon daarna te volgen met hun voertuig naar de landingsplaats. Na de “après-ballon” kunt u rechtstreeks met hen naar huis vertrekken.

Waar landen we?

Geen idee! De vaarroute van een luchtballon wordt enkel bepaald door de windrichting en windsnelheid. Door gebruik te maken van de verschillende winden (als die er zijn!) kan de piloot de koers soms licht beïnvloeden. De landingplaats wordt gekozen in functie van de omstandigheden. Dieren en gewassen worden gemeden! Zoeken tot men een goed landingsterrein vindt is de boodschap!

Landen we weer op het opstijgterrein?

Neen, een luchtballon drijft mee met de wind.

Mag ik fotograferen / filmen tijdens de vaart?

Jazeker! Het is altijd leuk om later, aan de hand van foto’s of een video, de ballonvaart nog eens te herbeleven! U wordt voor de landing wel verzocht uw camera en/of verrekijker veilig op te bergen.

Waar is jullie vaste plaats van afspraak?

Die is er niet. In Zeeland kunnen we op diverse plaatsen opstijgen. Dit is o.a. afhankelijk van uw eigen wensen (mits uitvoerbaar), de weersomstandigheden of windrichting en bijvoorbeeld de veiligheid van zo’n locatie.

Hoe laat spreken we ongeveer af?

Ballonnen kunnen niet varen wanneer er thermiek (opstijgende warme lucht) is. Daarom spreken wij ongeveer 2 uur voor zonsondergang af voor een adembenemende avondvaart. ’s Ochtends stijgen we op bij zonsopgang. Bekijk de Urenpagina voor meer details.

Wat als de vaart NIET doorgaat?

Dan spreken we onmiddellijk een nieuwe datum af. Dit kan vrij snel gaan daar Ballonvaren Zeeland over een grote vloot kan beschikken!

Wanneer weet ik of de vaart doorgaat?

Voor een avondvaart wordt u door ons opgebeld tussen 14 u en 15u. Voor een ochtendvaart bellen wij u de avond ervoor op. Dan hebben wij de laatste weersvoorspellingen. Vroeger kunnen wij u zelden iets definitiefs vertellen.

Wat trek ik aan?

Vele denken dat het tijdens de vaart koud is. Niets is minder waar, zelfs niet in de winter! Daar we even snel als de wind varen, kan deze je niet afkoelen. Daarbij kan je profiteren van de uitstraling van de ballon. De kledij die u zou aandoen om die dag een wandeling te maken voldoet. Plat waterbestendig schoeisel en een petje of hoedje wordt aangeraden.

Kun je het hele jaar door ballonvaren?

In principe kan je het hele jaar door ballonvaren, maar de beste weersomstandigheden doen zich voor van april tot oktober.

Wat als ik VLIEGANGST heb?

Vaak wordt vliegangst verward met claustrofobie! Het besef ingesloten te zitten in een vliegtuig doet menig medemens rillen. Dit wordt niet ervaren in een open mand waar je 360° kunt rondkijken. Mensen met echte vliegangst worden afgeraden te ballonvaren.

Wat als ik HOOGTEVREES heb?

Geen probleem! Het is wetenschappelijk bewezen dat het onmogelijk is om hoogtevrees te hebben indien er geen verbinding (touw, ladder, gevel…) tussen u en de grond bestaat. Hoogtevrees is een oerinstinct dat u waarschuwt voor gevaarlijke hoogten. Uw onderbewustzijn ‘meet’ de afstand tussen uw ogen en de grond via een referentie (touw, ladder, gevel). Neem dit contact weg en ons ‘meetsysteem’ werkt niet meer, zelfs als je bewust denkt: “ik heb normaal hoogtevrees!” Heb je trouwens last van hoogtevrees in een vliegtuig?

Kan IEDEREEN meevaren?

Iedereen die een normale lichamelijke conditie heeft, kan meevaren. Gelieve bij twijfel met ons contact op te nemen. Kinderen kunnen de lucht in zodra ze 1,25 m groot zijn en vergezeld worden door een familielid. Zwangere vrouwen kunnen niet meevaren.

Is ballonvaren veilig?

Luchtvaart in het algemeen en ballonvaart in het bijzonder zijn door de jaren heen zeer veilig gebleken. De vaarten bij Ballonvaren Zeeland worden uitgevoerd door professionele piloten die varen met de beste materialen en worden bijgestaan door goed getrainde crew. Vaarten gaan enkel door indien de weersomstandigheden goed en veilig zijn.